Intake Hartrevalidatie

De afgelopen dagen ben ik, samen met Tom, tweemaal naar het ziekenhuis geweest. De eerste afspraak betrof een intakegesprek voor hartrevalidatie. Gisteren hadden we een gesprek bij de hartfalen verpleegkundige.
Hartrevalidatie bestaat uit verschillende mogelijke modules die je als hartpatiënt kunt gaan volgen. Aangezien dat ik vanaf mei de rol van hartpatiënt op me heb genomen ga ik dus revalideren. Ik ga hoofdzakelijk twee dingen doen. Dat is beweging en conditie opbouwen onder toezicht van een fysiotherapeut en ik zal enkele gesprekken hebben bij een medisch psycholoog. Dit laatste om ook aandacht te hebben voor verwerking van wat me is overkomen en het opbouwen van een toekomstbeeld. De begeleiding van de fysiotherapie zal tweemaal per week zijn en start begin juli. De revalidatie zal tot midden september gaan duren. Ik had heel graag ook begeleiding gehad rondom werk en hartproblemen. Eerder begreep ik dat er hiervoor ook een module zou zijn. Helaas is dat niet zo. Werk is op mijn leeftijd een belangrijk deel in mijn leven. Dus ik ben erg benieuwd hoe ik dit vorm moet gaan geven. Maar wil eigenlijk ook meer weten over regelgeving, het opbouwen van werkzaamheden en de mogelijke valkuilen voor mezelf. Daarnaast wil ik weten hoe ik samen met mijn werkgever een plan kan maken voor een goede terugkeer. Dit moet ik op een andere manier gaan vormgeving. Een gesprek met de bedrijfsarts zal ik zeker nog wel hebben. In dit gesprek werd ook duidelijk dat ik niet te veel mag doen. Zelfs stofzuigen (en dat heb ik natuurlijk al gedaan) en tilwerk moet ik voorkomen. Dit om het hart zoveel mogelijk rust te geven. Met de therapeut kan ik dit dan later gaan opbouwen.
Het gesprek met de hartfalen verpleegkundige ging m.n. over hoe het met mij gaat, hoe ik me voel en of ik lichamelijke problemen heb. Mijn conditie is niet optimaal en ik ben nog veel moe (met daarbij het hele warme weer). Ook voel ik me soms bij het opstaan even onstabiel op de benen en heb vaak het gevoel dat ik niet voldoende adem binnen krijg en dat mijn oren dicht zitten. Het gevoel dat ik verkouden ben, zeg maar. De laatste klachten kunnen natuurlijk met de medicatie te maken hebben. Mijn hartritme en bloeddruk worden laag gehouden. Dit is dus wennen. De vermoeidheid? Drie keer raden. Ik heb een hartinfarct meegemaakt! Dus dat zal zijn tijd nodig hebben. In dit consult is ook de bloeddruk weer een keer gemeten en werd er een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Beiden zijn niet anders dan tijdens de ziekenhuisopname. Ook de nierfunctie is verder goed en heb ik ook geen vocht achter de longen. Uit grote onderzoeken weet men dat een combinatie van diverse geneesmiddelen het beste is voor het herstel en om te voorkomen dat ik opnieuw een hartinfarct zal krijgen. Tijdens de ziekenhuisopname werd er al gestart met een ACE-remmer, maar hier kon ik niet tegen. Kreeg er hoestprikkels van. Later werd er nog een bloeddrukverlager bijgegeven. Maar hier werd de bloeddruk zo laag van dat ik daar onwel van werd. Nu voel ik me stabiel genoeg om een extra middel te proberen. De verpleegkundige zal dit overleggen en later terugbellen. Als zij me in de middag terugbelt is het voorstel te starten met een nieuw middel. Dit voor de nacht, zodat ik zo min mogelijk last heb van een mogelijk bloeddrukdaling. De plastablet, die heb ik dus ook eentje, wordt gehalveerd. 
Nu is het vrijdagochtend. De medicijnen zitten er weer in en ook de hond is uitgelaten. Ik heb niet veel last van de nieuwe medicatie. De bloeddruk is nu relatief laag, maar stabiel. Ik heb voor thuis ook maar een meter aangeschaft. Ook het dagelijks gewicht blijft steeds stabiel. Ik zit tussen de 82 en 83 kilogram. Ik hoop dat het nu wat minder warm is ik wat meer fut krijg. Maar het advies is nog wel dat ik de komende weken niet te veel mag doen. Er begint zich al een kuiltje in de bank te vormen.
Advertisements

Author: Jocova

Getrouwd met Tom. Woon in Tilburg. Gek op Duitse herders, mn. die van ons. Werkzaam als Verpleegkundig Specialist binnen neurologie. Nu met hartfalen na een groot hartinfarct mei 2017.

One thought on “Intake Hartrevalidatie”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s